بینایی میتواند با افزایش سن یا به دلیل ابتلا به بعضی از بیماریها ضعیف شود. با این حال میتوانید با به کار بردن بعضی روشهای طبیعی، به تقویت بینایی خود کمک کنید. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) تخمین میزند که ۱۲ میلیون نفر از افراد آمریکایی بالای ۴۰ سال، دچار بعضی از انواع اختلالات بینایی هستند. در این مقاله از دیجیکالا مگ تصمیم داریم به شما روشهای طبیعی را معرفی کنیم که به تقویت بینایی و محافظت از آن کمک میکنند. در پایان هم به مواد غذایی مفید برای بینایی اشاره میکنیم. تا پایان مقاله در کنار ما بمانید.
چشمهای ما میتوانند در نتیجهی بعضی از فعالیتهای روزمره مانند ورزش کردن، کار کردن با بعضی از وسایل یا قرار گرفتن در محیطهای خطرناک آسیب ببیند. استفاده از عینک ایمنی میتواند از آسیب، جراحت و تحریک چشمها توسط مواد شیمایی، خاک، آلودگی و سایر ترکیبات مضر محافظت کند.
عینکهای معمولی در محافظت از چشمها در موقعیتهای خطرناک مؤثر نیستند و در صورتی که آسیب ببینند، خرد میشوند. با توجه به فعالیتی که دارید انجام میدهید، باید از وسایل محافظتی زیر استفاده کنید؛
متأسفانه در ایران، عینک آفتابی یک کالای لوکس به شمار میرود. استفاده از عینک آفتابی میتواند از چشمهای شما در برابر اشعههای مضر فرابنفش خورشید (UV) محافظت کند. قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعههای UV میتواند به چشمها آسیب بزند. این اشعههای مضر همچنین میتوانند احتمال ابتلا به عارضههای زیر را افزایش دهند؛
افرادی که در معرض آسیب چشم ناشی از اشعههای فرابنفش خورشید هستند، شامل گروههای زیر میشوند؛
زمانی که میخواهید عینک آفتابی بخرید، باید به دنبال عینکی باشید که حفاظت ۱۰۰ درصدی در برابر اشعههای فرابنفش خورشید را فراهم میکند. عینک آفتابی باید دارای برچسب «UV400» باشد.
یک روش دیگر برای محافظت از چشمها در برابر اشعهی UV، استفاده از یک کلاه لبهدار است. به یاد داشته باشید که اشعههای فرابنفش خورشید میتوانند از ابرها عبور کنند و شما در تمام طول سال، حتی در زمستان هم در معرض مواجهه با آنها قرار دارید.
بر اساس گزارشهای مؤسسهی ملی بینایی، معاینهی منظم چشم تنها روشی است که میتوانید از طریق آن مطمئن شوید چشمهایتان به طور کامل سالم هستند و ایرادی ندارد.
طی معاینهی چشم، فرد متخصص از یک قطرهی مخصوص استفاده میکند که باعث گشاد شدن مردمک چشم میشود و به او اجازه میدهد چشم را به طور کامل بررسی کرده و مشکلات آن را شناسایی کند. معاینهی دقیق چشم میتواند به شما کمک کند عارضههای مربوط به چشم مانند تباهی لکهی زرد (تخریب ماکولا) و آب سیاه (گلوکوما) را در مراحل اولیه شناسایی کنید.
کار کردن با کامپیوتر یا تمرکز بر روی چیزی برای مدت زمان زیاد میتواند باعث فشار به چشم و خستگی آن شود. افرادی که مدت زمان زیادی را پشت کامپیوتر یا موبایل میگذرانند، بهتر است قانون ۲۰_۲۰_۲۰ را به کار بگیرند. هر ۲۰ دقیقه، به مدت ۲۰ ثانیه به چیزی که دستکم در ۲۰ قدمی شما قرار دارد، نگاه کنید. ۲۰ قدم حدود ۶ تا ۷ متر میشود.
یکی از عارضههای مهم دیابت «رتینوپاتی دیابتی» است. بالا بودن قند خون میتواند بهتدریج به رگهای خونی موجود در شبکیهی چشم آسیب برساند و باعث شود متورم، مسدود یا همراه با ترشح شوند. این مسأله میتواند باعث رشد اسکار و رگهای خونی جدید و غیرعادی در شبکیه شود.
اگر دیابت رتینوپاتی درمان نشود، میتواند منجر به مختل شدن بینایی و در نهایت کوری شود. افرادی که بر روی قند خون خود کنترل ندارند، بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند. تغییرات ناگهانی در قند خون همچنین میتواند باعث تاری دید شود که زمانی برطرف میشود که سطح قند خون ثابتتر شود. کنترل قند خون و معاینهی سالانهی چشم میتواند در کاهش احتمال ابتلا به رتینوپاتی دیابتی مؤثر باشد.
به غیر از دیابت، بیماریهای دیگری هم وجود دارند که میتوانند منجر به بیماریهای چشم شوند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها عنوان میکند که احتمال اینکه افراد ۶۵ سال به بالا که اختلال بینایی دارند، مبتلا به بیماریها و عارضههای مزمن باشند بیشتر است. از جمله میتوانیم به عارضههای زیر اشاره کنیم؛
بیماری MS هم میتواند منجر به اختلال بینایی و تغییراتی در ساختار شبکیهی چشم شود. درمان به موقع بیماریهای مزمن میتواند احتمال ابتلا به عارضههای مختلف، مثل مشکلات چشم را کاهش دهد.
تحقیقات نشان میدهند که ویتامینهای A، C و E برای سلامت چشم گزینههای خوبی هستند.
یک روش دیگر برای تقویت بینایی، دریافت کافی ویتامین است. تحقیقات نشان میدهند که ویتامینهای A، C و E برای سلامت چشم گزینههای خوبی هستند. این ویتامینها خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی دارند که ممکن است خطر ابتلا به عارضهی تباهی لکهی زرد را کاهش دهند.
بهترین روش برای اینکه مطمئن شوید به اندازهی کافی این ویتامینها را دریافت میکنید این است که یک رژیم غذایی متنوع و متعادل داشته باشد که سرشار از میوه و سبزیجات است. منابع خوب ویتامینهای A، C و E شامل اقلام زیر میشود؛
مطالعات همچنین عنوان میکنند که اسیدهای چرب امگا ۳ نقش مهمی در سلامت چشم و کاهش خطر بیماریهای چشمی مربوط به سن دارند. از جمله مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانیم به ماهی، مغزها، دانهها و لوبیا اشاره کنیم. شما میتوانید از مکمل امگا ۳ هم استفاده کنید.
کاروتنوئیدها در شبکیهی چشم وجود دارند و ممکن است به کاهش آسیب اکسیداتیو کمک کنند. بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۱۳، لوتئین و زیگزانتین که دو نوع کاروتنوئید شناخته شده هستند، برای سلامت چشم اهمیت دارند. سبزیجات دارای برگ سبز سرشار از لوتئین و زیگزانتین هستند. میتوانید مکمل این دو نوع کاروتنوئید را هم مصرف کنید.
تحقیقات به طور واضح نشان دادهاند که استعمال دخانیات برای سلامتی بدن مضر است و میتواند منجر به سرطان شود. با این حال، بسیاری از افراد ممکن است این موضوع را ندانند که بین استعمال دخانیات و بعضی از بیماریهای مربوط به چشم هم ارتباط وجود دارد.
به طور مثال، استعمال دخانیات احتمال ابتلا به عارضهی تباهی لکهی زرد مرتبط با سن، آبمروارید و یوئیت (التهاب بافت یووه) را افزایش میدهد. همچنین میتواند خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی را بالا ببرد. تنباکو چشمها را تحریک میکند و باعث میشود خشکی چشم بدتر شود. ترک سیگار میتواند به کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای چشم کمک کند.
رعایت بهداشت میتواند تأثیر بسزایی در جلوگیری از ابتلا به عفونتها داشته باشد. قبل از اینکه چشمهایتان را لمس کنید یا لنز بگذارید، حتما دستهایتان را با آب و صابون بشویید. قبل از قرار دادن لنز در چشم، توصیههای پزشک یا تولیدکننده را با دقت دنبال کنید.
استفاده از لوازم آرایش چشم مانند ریمل و خط چشم که تاریخ انقضایشان گذشته است، میتواند باعث عفونت چشم شود. اگر دچار عفونت چشم شدید، توصیه میشود تمام لوازم آرایش چشم باز و استفاده شده را دور بیندازید.
بعضی از بیماریهای مربوط به چشم ارثی هستند. بهتر است بیماریهای مربوط به چشم اعضای خانوادهی خود را بررسی کنید. این کار باعث میشود بتوانید اقدامات پیشگیرانه را به موقع انجام دهید. همچنین هنگام مراجعه به پزشک، باید او را از سابقهی خانوادگی ابتلا به بیماریهای چشم مطلع کنید. بیماریهای چشمی ارثی به قرار زیر هستند؛
بسیاری از افراد باور دارند که ضعیف شدن بینایی یک عارضهی اجتنابپذیر است که در اثر افزایش سن یا خستگی چشمها رخ میدهد. اما واقعیت این است که سبک زندگی سالم میتواند به طرز چشمگیری روی کاهش مشکلات و بیماریهای چشم تأثیر بگذارد.
یک مطالعه در سال ۲۰۰۱ به این نتیجه رسید که مصرف بعضی از ویتامینها و مواد معدنی مانند مس، روی، بتاکاروتن و ویتامینهای C و E ممکن است احتمال ضعیف شدن چشمها در اثر سن را تا ۲۵ درصد کاهش دهند.
مطالعات دیگر نشان میدهند که اسیدهای چرب امگا ۳ ( از جمله DHA)، مس، لوتئین و زیگزانتین برای سلامت و تقویت بینایی ضروری هستند. در ادامه به ۱۰ مادهی غذایی اشاره میکنیم که سرشار از مواد مغذی هستند و به تقویت بینایی کمک میکنند.
بسیاری از انواع ماهیها حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. ماهیهای چرب ماهیهایی هستند که در روده و بافتهای بدن خود روغن دارند؛ بنابراین خوردن آنها به دریافت مقدار بیشتری روغن ماهی سرشار از امگا ۳ کمک میکند. از جمله ماهیهایی که حاوی بیشترین سطح امگا ۳ هستند، میتوانیم ماهیهای زیر را نام ببریم؛
بعضی از مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که روغن ماهی میتواند به جلوگیری از خشک شدن چشمها کمک کند. چشمها میتوانند در اثر نگاه کردن طولانی مدت به صفحهی موبایل یا کامپیوتر خشک شوند.
ویتامین E میتواند از چشمها در برابر بیماریهای چشم مرتبط با سن محافظت کند.
مغزها سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. همچنین مقدار زیادی ویتامین E دارند، که میتواند از چشمها در برابر بیماریهای چشم مرتبط با سن محافظت کند. از جمله مغزها و حبوباتی که برای تقویت بینایی مفید هستند در ادامه آورده شدهاند؛
دانهها مانند مغزها و حبوبات مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳ دارند و سرشار از ویتامین E هستند. دانههایی که مقدار زیادی امگا ۳ دارند، شامل دانهی چیا، تخم کتان و شاهدانه میشوند. دانههای ذکر شده را میتوانید به روشهای مختلف به رژیم غذاییاتان اضافه کنید.
مرکبات سرشار از ویتامین C هستند. ویتامین C یک نوع آنتیاکسیدان است که با بیماریهای چشم مرتبط با سن مبارزه میکند. از جمله مرکباتی که سرشار از ویتامین C هستند، میتوانیم به لیمو، پرتقال و گریپفروت اشاره کنیم.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، سبزیجات دارای برگ سبز حاوی لوتئین و زیگزانتین هستند و منبع خوبی از ویتامین C به شمار میروند. سبزیجاتی که برای تقویت بینایی مفید هستند، شامل اسفناج، کلمپیچ و کلمبرگ سبز میشوند.
از بچگی والدینمان برای تقویت بینایی، به ما هویج میدانند. علت این موضوع این است که هویج سرشار از ویتامین A و بتاکاروتن است. بتاکاروتن همان ترکیبی است که به هویج رنگ نارنجی میدهد. ویتامین A نقش مهمی در بینایی دارد و به شبکیهی چشم کمک میکند نور را جذب کند. تحقیقات دربارهی تقش بتاکاروتن در بینایی متناقض هستند؛ با این حال بدن به این مادهی مغذی برای درست کردن ویتامین A نیاز دارد.
سیبزمینی شیرین هم یکی دیگر از مواد غذایی مفید در تقویت بینایی است. این مادهی غذایی سرشار از بتاکاروتن بوده و منبع خوبی از ویتامین E به شمار میرود.
گوشت گاو سرشار از روی است که با سلامت بلند مدت چشم ارتباط دارد. روی از دست دادن بینایی مرتبط با سن و ابتلا به بیماری تباهی لکهی زرد را به تأخیر میندازد. چشم حاوی مقداری روی، به ویژه در شبکیه است. گوشتهایی مانند سینهی مرغ هم حاوی روی هستند، اما میزان روی موجود در آنها نسبت به گوشت گاو کمتر است.
تخممرغ منبع عالی لوتئین و زیگزانتین به حساب میآید، که میتوانند احتمال از دست دادن بینایی مرتبط با سن را کاهش دهند. تخممرغ همچنین منبع خوبی از ویتامین C، E و روی به شمار میرود.
نوشین مقدار کافی آب برای تقویت بینایی و حفظ سلامت چشم حیاتی است. مصرف آب به اندازهی کافی از کمآب شدن بدن جلوگیری میکند، که این موضوع ممکن است علائم خشکی چشمها را کاهش دهد.
برای کاهش سرعت پیشرفت بیماریهای چشم، هر روز باید یک سری مواد مغذی را مصرف کنید. در ادامه به میزان مصرف توصیه شدهی این مواد مغذی در روز میپردازیم؛
فردی که دچار مشکلاتی در بینایی میشود، ممکن است علائم احتمالی زیر را تجربه کند. در صورتی که این علائم را تجربه کردید، فورا به متخصص چشم مراجعه کنید.
افزایش سن و ابتلا به بعضی از بیماریها مانند دیابت میتواند روی بینایی تأثیر بگذارد؛ با این حال روشهای زیادی برای تقویت بینایی وجود دارد. این روشهای ساده اما مؤثر شامل شستن دستها قبل از لمس چشم، ترک استعمال دخانیات و استفاده از عینک ایمنی در مواقع لازم میشود.
حفظ وزن در محدودهی سالم و خوردن مواد غذایی سالم و متنوع میتواند احتمال ابتلا به دیابت و سایر بیماریهای مزمن که میتوانند منجر به بیماریهای چشم شوند را کاهش دهد.
لوازم آرایش| زیباییی پوست و مو| ادکلن و عطر
درباره این سایت